Korok v modernom umení


Korok v modernom umení

Korok v modernom umení. V modernom umení hrá korok čoraz dôležitejšiu úlohu. Aj obyčajné zátky od vína sa so správnymi rukami môžu stať umeleckým dielom. Jedným zo súčasných umelcov využívajúcich tento ekologický materiál je Daniel Kubini, narodený v Československu v roku 1983. Efektné veľkoformátové korkové portréty sú vytvorené pomocou korkových uzáverov od vína.

Vo svojom štúdiu na Wasserfeldstrasse dal zvláštny príklad a svoje prvé veľké dielo: Freddyho Mercuryho, bývalého speváka skupiny „Queen“. S 330 hodinami práce a takmer 12 000 korkami vytvoril veľkoformátový obraz. Jeho ďalším dielom je zemeguľa s priemerom 160 cm a výškou 2 metre, ktorú umelec vytvoril za 2 roky, a asi 17 000 korkových zátok.


Korok v modernom umení

Korok v modernom umení. V inej časti Európy žije Albánec Saimir Strati, ktorého sláva sa ozývala po celom svete. Je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov so šiestimi svojimi obrovskými mozaikami. Strati aplikoval svoju korkovú mozaiku na fasádu hotela Sheraton v Tirane za 27 pracovne náročných dní: 229 764 korkových zátok na ploche 91,87 metrov štvorcových. Stanovil nový svetový rekord pre najväčšiu korkovú mozaiku.

Ešte veľkolepejšie diela sú od Alexandra Farta, známeho aj ako Vhils. Jeho obrovské diela sú určené ako prvok mestskej krajiny. Portugalský umelec Vhils, známy svojimi portrétmi vytesanými priamo do stien budov po celom svete, nedávno experimentoval s korkom a vytvoril gigantickú, takmer frízsku scénu tvárí, slov a vzorov s názvom Contraste.


Prvky diela sa líšia hĺbkou, vďaka čomu sa pri pohybe očí vlní, akoby sa fragmenty dostávali k divákovi. Tváre sú vykreslené v škvrnitej, takmer pixelovej hustote, v určitých uhloch vyzerajú jasne a z iných úplne miznú.

Kontrast je veľký, zložitý, hlučný a kolíše bez ohľadu na to, ako sa naň pozeráme. Dielo je teraz možné vidieť v Covilhã v Portugalsku v dátovom centre Portugal Telecom.


Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link