BLOG

Korok v doprave

Vo verejnej doprave hrá korok kľúčovú úlohu ako izolačný prostriedok, znižuje hmotnosť vozidla a prispieva k zníženiu spotreby energie. Slúži aj ako dekoračné prvky, napr. v prípade áut alebo lietadiel. Je to dokonca kľúčový materiál, pokiaľ ide o bezpečnosť. To je prípad rakiet a landerov vesmírnych agentúr, ako je NASA.

Porsche spolupracovalo s dizajnérom a influencerom Seanom Wotherspoonom na vytvorení farebného auta s rovnakou témou. Vozidlo vychádza z Porsche Taycan 4 Cross Turismo a čerpá inšpiráciu z Harlekýna, pričom posúva koncept na ďalšiu úroveň, dokonca si preberá tému interiéru.

Ako vegetarián chcel Wotherspoon zabezpečiť, aby interiér auta nebol potiahnutý kožou, a tak použil manšestr (materiál použitý už v 911 Targa Heritage Edition) a korok (materiál získaný z kôry korkového dubu). čalúnenie stropu, sedadlá a slnečné clony. priezory, ako aj na palubnej doske, stĺpikoch, stredovej konzole, volante a koberčekoch.


Fiat Fiat 500 Spiaggina

Táto Spiaggina, zdobená v dvoch odtieňoch nebesky modrej a perleťovej bielej, je typicky letná, bez strechy ako originál a bez zadných sedadiel, pretože teraz má korkový odkladací priestor a integrovanú sprchu, ktorá je pravdepodobne navrhnutá na odstránenie piesku po deň na pláži.

Model vzdáva hold svetu plachtenia, ako je nízke čelné sklo (takmer neexistujúce) a korková konštrukcia pokrývajúca zadnú časť so vzorom imitujúcim lode s teakovou podlahou používané na palube, jachty.

Korok je možné kombinovať s rôznymi termoplastickými materiálmi, čiastočne nahrádza plast a vytvára udržateľnejšie konečné produkty.

Tieto materiály môžu byť spracované pomocou rôznych výrobných techník – ako je extrúzia, vstrekovanie, tvarovanie za tepla, vyfukovanie alebo kontinuálne lisovanie – na vytvorenie komponentov plne prispôsobených technickým požiadavkám zákazníka.

Korkové polymérne zmesi (CPC) môžu byť tiež vizuálne prispôsobené tak, aby vyhovovali estetickým potrebám konečného dizajnu.


Použitie korkových kompozitov pomáha znižovať hmotnosť a v dôsledku toho znižovať náklady na energiu. Okrem toho je dôležitá tepelná pohoda a nehlučnosť, na ktorú má korok tiež výrazný vplyv. Železničný priemysel je jedným zo segmentov hospodárstva, kde je spotreba energie dôležitá v kontexte ekonomiky a ekológie.

Dôležité sú aj vysoké parametre namáhania korkových kompozitov vyvinutých v laboratóriách s ohľadom na bezpečnosť cestujúcich na železnici. Za zmienku tiež stojí, že nemecká spoločnosť Siemens je spoluautorom riešenia, ktoré umožnilo použiť ľahkú a flexibilnú korkovú podlahu vo varšavskom metre.

Posledným, ale v neposlednom rade dôležitým parametrom korku je požiarna bezpečnosť. Tento posledný parameter bol hlavným dôvodom, prečo NASA už takmer pol storočia používa zmes korku a iných materiálov na ochranu plášťov svojich rakiet, ktoré musia pri prechode atmosférou znášať extrémne teploty. V lietadlách sa korok používa na vytváranie povrchových úprav alebo ako vo vlakoch na zníženie hmotnosti stroja. Na jachtách je popri teakovom dreve najobľúbenejším riešením.

Vhodný korkový kompozit je odolný voči vlhkosti a ohrevu od slnka. Automobilový priemysel je tiež veľmi obľúbeným miestom, kde sa korok používa. Značky ako BMW a Mercedes používajú korkovú povrchovú úpravu pre interiéry automobilov, ako sú palubné dosky. Obľúbený je aj gumový korok a jeho použitie vo forme autotesniacich líšt ako ekologickejšej alternatívy kaučuku.


Prečo nie je prírodný korok ďalším príkladom greenwashingu?

Greenwashing je „klamanie spotrebiteľov o environmentálnych postupoch spoločnosti alebo environmentálnych výhodách produktu alebo služby“. » Zámerne alebo neúmyselne ho však môžu praktizovať aj vlády alebo iné subjekty, ktoré vydávajú zavádzajúce vyhlásenia o environmentálnom správaní alebo vplyvoch svojich činností. Tu sú 3 vybrané príklady greenwashingu.

1) Skrytý kompromis

Tento príklad sa zameriava na úzku environmentálnu funkciu a zanedbáva zohľadnenie väčších, širších environmentálnych problémov. Príklady zahŕňajú technológie, ktoré podporujú energetickú účinnosť bez zverejnenia nebezpečných materiálov používaných pri výrobe.


Prečo to neplatí pre prírodný korok?

Napríklad expandovaný korok sa vyrába z korkových granúl zahriatych na vysoké teploty v špeciálnych kadiach. V týchto kadiach sa vyrába prírodná zložka viažuca granule – suberín – čo umožňuje získať korkové panely bez použitia chemikálií.

2) Nejasná formulácia

Ide o veľmi všeobecné a nejasné vyhlásenia, ktoré preto môžu spotrebitelia nepochopiť. Príkladom môže byť použitie slova „prírodný“ na zdôraznenie environmentálnych výhod produktu alebo služby. Napríklad arzén a urán sú „prírodné“ zložky, ale sú tiež toxické.


Proces výroby korku je úplne transparentný

Korok sa získava čiastočným odstránením kôry dubu. Ide o udržateľný proces, ktorý prebieha bez poškodenia stromu alebo okolitej flóry a fauny. Kôra sa nepoužíva na extrakciu a použitie
žiadne chemikálie.

3) Falošné štítky udržateľnosti

Niektoré spoločnosti vytvárajú certifikáty „udržateľnosti“ alebo štítky, ktoré sú jednoducho falošné. Môžu zavádzať spotrebiteľov vytváraním ilúzie, že produkt alebo služba boli nezávisle certifikované ako environmentálne udržateľné prostredníctvom legitímneho procesu auditu tretej strany, pričom v skutočnosti to tak nie je.


Prírodný korok má celosvetovo uznávaný certifikát FSC.

Skratka FSC znamená Forest Stewardship Council. Je medzinárodnou neziskovou organizáciou a členom ISEAL – globálneho združenia systémov sociálnych a environmentálnych noriem. Certifikát je založený na princípoch, kritériách a ukazovateľoch dobrého obhospodarovania lesov a vydáva ho vyššie uvedená rada FSC.

Aké sú zásady, kritériá a ukazovatele dobrého hospodárenia v lesoch?

Ide o normatívny dokument vypracovaný v roku 1994 na základe poznatkov a skúseností ekológov a generácií lesníkov – teoretikov aj praktikov. Rada FSC pri vypracovaní dokumentu okrem týchto prvkov zohľadnila aj výdobytky moderného vzdelávania a fungovania lesného hospodárstva.

Použitie kôry z korkového dubu

Kôra korkového duba má mnohostranné využitie v záhradách, zoologických záhradách a teráriách zvierat.

Tu je niekoľko spôsobov, ako ho môžete použiť:

Záhradné kvetináče: Kôru z korkového duba možno použiť na výrobu záhradných kvetináčov. Jeho prirodzené izolačné vlastnosti pomôžu chrániť korene rastlín pred extrémnymi teplotami. Okrem toho je korková kôra ľahká, trvácna a odolná voči poveternostným vplyvom, čo z nej robí vynikajúci materiál pre vonkajšie kvetináče.


Dlažba v zoologických záhradách: V zoologických záhradách možno kôru z korkového duba použiť ako prírodnú dlažbu vo výbehoch pre zvieratá. Jeho mäkká a pružná štruktúra poskytuje pohodlné podmienky pre zvieratá a pomáha udržiavať správnu vlhkosť pôdy.
Zoo dekorácie: Korkovú kôru je možné použiť aj na vytvorenie dekorácií v zoologických záhradách. Môže byť použitý ako dekoratívny prvok okolo prehliadkových mól, na chodníkoch alebo okolo vyhliadkových plošín. Korková kôra dodáva prirodzený šarm a je bezpečná pre domáce zvieratá.


Substrát v teráriách: Ako substrát v teráriách pre zvieratá možno použiť kôru z korkového duba. Môže byť prirodzeným a bezpečným substrátom pre plazy, obojživelníky a iné zvieratá žijúce v teráriách. Korková kôra v sebe udržuje vlhkosť a zároveň poskytuje úkryt pre zvieratá.
Živočíšne traverzy: Kôra korkového duba môže byť použitá ako materiál na stavbu traverz vo výbehoch pre opice, lemury a iné voľne žijúce zvieratá. Jeho prirodzená štruktúra umožňuje zvieratám prirodzene sa držať a pohybovať sa po traverzoch.
Ďalším veľmi obľúbeným riešením je pestovanie orchideí na korkovej kôre. Ide o efektívny spôsob pestovania týchto krásnych rastlín. Korková kôra poskytuje prirodzený a odolný povrch pre korene orchideí a umožňuje dobré prúdenie vzduchu a odvodnenie.


Festival portugalského dubu a korku

Národný deň korku a korkového duba, ktorý sa oslavuje 1. júna, sa objavuje v portugalskom kalendári ako znak záujmu o druh s veľkou historickou symbolikou a vysokou environmentálnou, sociálnou a ekonomickou hodnotou.

Korkový dub, oceňovaný už od staroveku pre vlastnosti svojej kôry, opisuje vlastnosti a použitie korku po tisíce rokov. Niekoľko vedcov identifikuje stopy jeho použitia od Číny po Egypt, spočiatku ako tesnenie kontajnerov, izolácia domov a plávajúca rybárska bója. Už grécky filozof Theophrastus vo svojich botanických textoch asi pred 2200 rokmi opísal, ako sa Quercus suber odlíšil od iných druhov: „guľatá neplodnosť spôsobuje smrť každého stromu (…). Ale možno je korkový dub výnimkou. Pretože to dostane väčšiu silu, ak odstránite vonkajší korok…“


Toto dlhodobé používanie mu vynieslo štatút chráneného druhu, ktorý má v súčasnosti od útleho veku. Napríklad vizigótsky kráľ Alaric II (485-507) vyhlásil súbor rímskych zákonov platných na Pyrenejskom polostrove, ktorý zahŕňal opatrenia na ochranu korkových dubov. V Portugalsku sa jeho ochrana začala pravdepodobne v 13. storočí oslobodením kráľa D. Sancha I. v roku 1209 od zvykov a zákonov Castelo Rodrigo a Castelo Melhor, ktoré stanovovali pokuty pre každého, kto ničí korkové duby, čím ohrozuje výrobu korku. dub, používaný v krmive pre zvieratá.

Koncom 13. storočia, za vlády kráľa Dinisa, sa objavili listy chrániace korok a dub cezmínový, zakazujúce a trestajúce „pálenie a masívne rezanie ovocia, nelegálny zber zelených konárov a predovšetkým nadmerné výruby“


Tieto a ďalšie vlastnosti boli popísané v priebehu storočí, čím sa znásobilo využitie pôvodného korkového stromu, ktorého hodnota siaha až do využitia žaluďov a ekologického významu Montado (ako sa korkové plantáže v Portugalsku nazývajú), systém vyvinutý človeka a zdokonaľované v priebehu storočí v Portugalsku na „zlepšenie využívania a ziskovosti vzácnych zdrojov v regióne charakterizovanom stredomorskou klímou a chudobnými pôdami“.

V 21. storočí (2011) Zhromaždenie republiky umocnilo symbolický status korkového dubu jeho vyhlásením za „národný strom Portugalska“. Tento stav vyplýva okrem iného z jej dôležitej funkcie pri ochrane pôdy, regulácii hydrologického cyklu, ukladaní uhlíka a okrem iného aj kvalite vody, teda zabezpečovaní základných ekosystémových služieb.

Okrem tisícok pracovných miest, ktoré poskytuje, má korok významnú váhu v portugalskom exporte: viac ako miliarda eur v roku 2020 (a tiež v roku 2019), podľa štatistík medzinárodného obchodu INE – Instituto Nacional de Statistic. APCOR vyzdvihuje tento príspevok – Associação Portuguesa da Cortiça, ktorá ho odhaduje na približne 2 % exportu portugalského tovaru a 1,2 % celkového exportu s kladnou obchodnou bilanciou vo výške 815,6 milióna EUR. Portugalsko je tiež najväčším svetovým vývozcom spracovaných produktov so 63 %, čo zodpovedá 986,3 milióna EUR.


3 pasiūlymai, kaip švęsti Nacionalinę kamštienos ir kamštinio ąžuolo dieną

Nacionalinėje Korkoje ir Ąžuolyne yra daug galimybių geriau pažinti šią rūšį ir sužinoti daugiau apie jos ypatybes ir privalumus. Štai trys pasiūlymai:

Atraskite didžiausią kamštinį ąžuolą pasaulyje

Įvairiose šalies vietose auga keli kamštiniai ąžuolai, kurie yra gamtos paminklai, medžiai, išsiskiriantys iš kitų rūšių dydžiu, konstrukcija, amžiumi, retumu, istorine ar kraštovaizdžio verte. Vienas iš žymiausių yra „derantis medis“ arba „švilpaujantis kamštienos ąžuolas“. 2018 m. šis unikalus kamštinis ąžuolas Águas de Moura kaime (Palmela) buvo apdovanotas Europos metų medžiu ir pateko į Gineso rekordų knygą kaip „didžiausias pasaulyje“. Jis yra 16,2 metro aukščio ir padengtas lapais, kurių skersmuo beveik 30 metrų.


Okrem rozsiahleho tieňa a úkrytu, ktorý poskytuje vtákom, vyniká jeho prínos k produkcii korku: je považovaný za najproduktívnejší korkový dub na svete, ktorý poskytuje dostatok korku na výrobu 100 000 zátok.

Navštívte observatórium Oak and Cork

Oslávte Deň tohto druhu, ktorý sa môže dožiť až 250 – 300 rokov, návštevou observatória Coruche Oak and Cork. Budova, ktorú navrhol architekt Manuel Couceiro, odkazuje na metaforu korkového dubu ako živého prvku. Okrem laboratórií a dielní na štúdium korkového dubu a korku je súčasťou budovy aj priestor venovaný zhromažďovaniu informácií súvisiacich s korkovým priemyslom a poslucháreň.

Objavte planétu Cork

V Gaii bolo v roku 2020 otvorené nové prírodné múzeum venované korku. Ako interaktívny zážitok vás Planeta Korka pozýva na objavovanie rôznych použití tohto produktu, od starovekého využívania korkového dubu až po najrozmanitejšie a avantgardné aplikácie, ako sú tradičné zátky na víno alebo aplikácie v leteckom priemysle.

Korok na jachte

Prirodzená štruktúra s uzavretými bunkami Core Cork poskytuje zníženú tepelnú vodivosť a je protišmyková. Korok používaný ako kryt jachtovej paluby neabsorbuje vodu a nehnije. Core Cork je drevovláknitý materiál s prirodzene uzavretými bunkami a časom sa nerozkladá. To vedie k obrovským dlhodobým výhodám oproti konkurenčným produktom, ktoré môžu podliehať hnilobe a rozkladu.


Core Cork má v porovnaní s inými podlahovými materiálmi vynikajúcu odolnosť proti rastu plesní. Korok používaný v jachtách sa dá ľahko rezať pomocou štandardných rezných nástrojov a píl. V prípade silného nárazu sa obnoví až 85 % svojej pôvodnej hrúbky a pri väčšine nárazov až 100 %. Core Cork sa pri náraze len zriedka delaminuje. Core Cork sa spája so všetkými štandardnými laminovacími živicami: PE, PU, ​​​​VE, epoxid, fenol.


Okrem odolnosti voči typickým vplyvom morského prostredia, ako je slaná voda a UV žiarenie, je aj odolnosť korku prioritou v porovnaní s inými terasovými materiálmi. Korok má tiež jedinečnú vlastnosť, že sa na slnku nezohrieva, takže počas teplého slnečného dňa môžete po palube chodiť naboso bez nepríjemných pocitov z vyhrievanej paluby.


Korok v doprave

Korok v dopravných prostriedkoch zohráva kľúčovú úlohu ako izolačné opatrenie, znižuje hmotnosť vozidla a prispeje k zníženiu spotreby energie. Slúži aj ako dekoračné prvky, napr. v prípade áut alebo lietadiel. Je dokonca kľúčovým materiálom, pokiaľ ide o bezpečnosť. To je prípad rakiet a landerov vesmírnych agentúr, ako je NASA.

Železničný priemysel je jedným z tých segmentov hospodárstva, kde je spotreba energie dôležitá v kontexte ekonomiky a ekológie. Použitie korkových kompozitov pomáha znižovať hmotnosť a v dôsledku toho znižovať náklady na pohon vlakov. Okrem toho je pre cestujúcich dôležitý tepelný komfort a nedostatok hluku, ktorý korkové zátky tiež výrazne ovplyvňujú. Významné sú aj vysoké parametre namáhania korkových kompozitov vyvinutých v laboratóriách s ohľadom na bezpečnosť cestujúcich na železnici.


Korok v dopravných prostriedkoch zohráva kľúčovú úlohu ako izolačné opatrenie, znižuje hmotnosť vozidla a prispeje k zníženiu spotreby energie. Slúži aj ako dekoračné prvky, napr. v prípade áut alebo lietadiel. Je dokonca kľúčovým materiálom, pokiaľ ide o bezpečnosť. To je prípad rakiet a landerov vesmírnych agentúr, ako je NASA.

Za zmienku tiež stojí, že nemecká spoločnosť Siemens je spoluautorom riešenia, ktoré umožnilo použiť ľahkú a pružnú korkovú podlahu vo varšavskom metre. Posledným, nemenej dôležitým parametrom korku je požiarna bezpečnosť.

Práve posledný parameter bol hlavným dôvodom, prečo NASA už takmer pol storočia používa zmes korku a iných materiálov na ochranu plášťov svojich rakiet, ktoré musia pri prerážaní atmosférou odolávať extrémnym teplotám.


V lietadlách sa korok používa na vytváranie povrchových úprav alebo ako vo vlakoch na zníženie hmotnosti stroja. Na jachtách je popri teakovom dreve najobľúbenejším riešením. Príslušný korkový kompozit je odolný voči vlhkosti a ohrevu od slnka.

V lietadlách sa korok používa na vytváranie povrchových úprav alebo ako vo vlakoch na zníženie hmotnosti stroja. Na jachtách je popri teakovom dreve najobľúbenejším riešením. Príslušný korkový kompozit je odolný voči vlhkosti a ohrevu od slnka.


Klasifikácia horľavosti korku

Korkové duby sú odolnejšie voči ohňu ako iné stromy vďaka tepelným vlastnostiam a zlému spaľovaniu korku. Pomalé horenie korku z neho robí prirodzený spomaľovač horenia a tvorí protipožiarnu bariéru. Pri horení sa neuvoľňuje dym ani toxické plyny.

Rovnako ako iné izolačné materiály, aj korok má požiarnu klasifikáciu. Klasifikácia požiaru má dve hlavné funkcie:

umožňuje vkladať špecifikované materiály do objektu, potvrdzujúc ich požiarne vlastnosti,
je východiskovým bodom pre výber zabezpečenia
Požiarne klasifikácie vydávajú výrobcom systémov alebo produktov príslušné výskumné jednotky. Dôležitou súčasťou každej klasifikácie je popis rozhodnutia, ktorého sa týka, a jeho rozsah (platnosť).


Triedy požiarnej odolnosti konštrukcie, v tomto prípade drevenej konštrukcie, udávajú jej schopnosť plniť špecifické funkcie v prípade požiaru. Parameter požiarnej odolnosti je označený písmenom “R” a číslami, napr. 15 (to je počet minút, po ktorých nosné prvky už neplnia svoju funkciu).

Dôležitými parametrami sú aj požiarna tesnosť “E” (plamene a plynotesnosť) a požiarna ochrana “I” (teplotná tesnosť). Na základe týchto parametrov sa určí trieda požiarnej odolnosti budovy. Požiarnu odolnosť väčšinou určuje architekt a hasič na základe zákona.


V štúdiách korku je korok zaradený do triedy požiaru E. Korok má tepelnú odolnosť R-3,6 až R-4,2 na palec. Toto je lepší rozsah hodnôt ako voľné sklolaminát (2,2 až 2,9 R na palec) a matné sklolaminát (2,9 až 3,8 R na palec). Korok má nízku tepelnú vodivosť – korok je ideálny tepelný izolant. Jeho súčiniteľ tepelnej vodivosti je 0,045 W/mK. Kvôli zlej tepelnej vodivosti je korok vždy teplý.

Požiarnu bezpečnosť korku podporuje aj skutočnosť, že pre svoju ľahkosť sa používa v raketoplánoch v zmesi s inými materiálmi na izoláciu, ako sú palivové nádrže v raketách alebo izolačné landery.

Pozrite si video nižšie a uvidíte, aké ťažké je zapáliť korok. https://www.youtube.com/watch?v=YdSWJypDSbI


Aplikácia extraktu z korkového prášku v kozmetike

Korkový prášok ako prísada do kozmetiky?

Medzi spotrebiteľmi kozmetiky rastie dopyt po výrobkoch na báze prírodných zložiek. Extrakt z kôry korkového duba má veľmi účinný účinok proti starnutiu a je cennou surovinou pre každodennú starostlivosť o pleť.

Korok má úžasnú schopnosť neustále obnovovať svoju škrupinu. Pre produkty starostlivosti o pleť to znamená zlepšenie kvality a hladkosti pokožky. Extrakt z korkového dubu je skutočne všestranná zbraň proti starnutiu! Pri pravidelnom užívaní vedecké výskumy potvrdili viacero priaznivých účinkov!

Napríklad: intenzívna hydratácia, redukcia drsnosti pokožky, posilnenie kožnej bariéry a posilnenie ochranných funkcií pokožky.


Výťažky z korku obsahujú zaujímavé zložky so špecifickými vlastnosťami, ako sú antioxidačné, protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu zlepšiť účinnosť kozmetických prípravkov dostupných v súčasnosti na trhu.

Korok a jeho vedľajšie produkty, ako je korkový prach, môžu byť dôležitým zdrojom mnohých bioaktívnych zlúčenín.

Tieto prírodné produkty vykazujú široké spektrum relevantných vlastností, a to antioxidačné, protizápalové, proti starnutiu, uvoľňujúce a depigmentačné účinky.


Môžu byť použité v rôznych farmaceutických a kozmetických výrobkoch. Produkty tohto typu zabraňujú starnutiu pleti a majú depigmentačný alebo podporný účinok pri liečbe akné a zápalov kože.

Heterogenita chemického zloženia a nezvyčajné vlastnosti robia z korkového prachu materiál s veľkým potenciálom a významom. Recyklácia a zhodnocovanie korkových vedľajších produktov v kozmetickom priemysle je súčasťou súčasnej perspektívy trvalo udržateľného rozvoja.

V roku 2005 si jedna z francúzskych kozmetických spoločností patentovala nápad na kozmetiku založenú na použití korkového prášku:

https://patentimages.storage.googleapis.com/07/bb/99/77d3c278c2dcff/WO2005060930A1.pdf

Ako korkové lesy podporujú druhovú ochranu

Korok sa získava z kôry korkového duba, ktorý rastie v lesoch Portugalska, Španielska a celej severnej Afriky. Korkové dubové lesy sa môžu pochváliť aj jedným z najrozmanitejších ekosystémov mimo dažďového pralesa Amazonky alebo Bornea so stovkami rôznych druhov, ktoré ho nazývajú domovom. Okrem toho sa mnohé zraniteľné a ohrozené zvieratá endemické v lesoch korkového dubu spoliehajú na toto jedinečné prostredie na prežitie.

Rys iberský
Rys iberský je svetovo najohrozenejším druhom mačiek a využíva korkové lesy ako úkryt a loviská. Výskum na začiatku 21. storočia ukázal, že počet dospelých jedincov klesol na menej ako 100, ktoré boli rozdelené medzi dve chovné skupiny. Napriek snahám o ochranu, aby sa zabránilo vyhynutiu, rys stále čelí mnohým hrozbám, čo zanecháva neistú budúcnosť. Medzi tieto hrozby patrí strata biotopov, zmenšovanie zdrojov potravy, pytliactvo a automobilové nehody.

Králiky sú obľúbenou potravou rysa iberského, avšak v dôsledku chorôb sa populácia králikov znížila, čo malo negatívny vplyv na populáciu rysa. Nová infraštruktúra, ako sú cesty, oddeľuje a vytvára bariéry medzi populáciami rysov a vedie k nárastu dopravných nehôd.


Napokon, pytliactvo naďalej ohrozuje rysa iberského, ako aj náhodné úmrtia z pascí nastražených na iné zvieratá. Program Lynx bol založený v roku 2004 na ochranu životného prostredia rysa. Program má tiež ambiciózny cieľ ukázať, ako môžu byť miestne ekonomické aktivity, ako je zber korku, kompatibilné s ochranou voľne žijúcich živočíchov.

Iberský vlk
Vlk iberský je poddruh vlka sivého pôvodom z Pyrenejského polostrova. Väčšina z 2000 dospelých iberských vlkov je rozdelená do 350 svoriek rozmiestnených v severnom Portugalsku a severozápadnom Španielsku. Populácia vlkov iberských naďalej rastie, no naďalej čelí rôznym hrozbám vrátane nezákonného lovu, straty koristi a pokračujúcej straty biotopov. Lov vlkov iberských je legálny v Španielsku, ale nie v Portugalsku, avšak každý rok sa vydáva len veľmi málo povolení. Pre vzácnosť pozorovaní vlkov a ich prchavú povahu sú považované za trofeje „veľkej zveri“ a mnohí poľovníci ich ilegálne lovia.

V korkových dubových lesoch Sierra Morena v južnom Španielsku žije populácia vlkov južných. Bohužiaľ, táto južná populácia čelila rastúcej izolácii, čo viedlo k príbuzenskej plemenitbe a hybridizácii so psami. Táto populácia sa v súčasnosti považuje za regionálne vyhynutú.


Barbarský jeleň
Nie všetky zraniteľné alebo ohrozené zvieratá na tomto zozname žijú na Pyrenejskom polostrove. Napríklad jeleň barbarský je jeleň pochádzajúci zo severoafrického pobrežia. Jeleňovi sa darilo v zalesnených oblastiach Alžírska, Maroka a Tuniska, kým takmer vyhynul. Jeleň barbarský bol do Maroka reintrodukovaný z Tuniska v 90. rokoch 20. storočia a v národnom parku Tazekka je chránená populácia. Jeleň nemá žiadnych prirodzených predátorov a namiesto toho ich ohrozuje prebiehajúca strata biotopov, izolované populácie a pytliactvo. Urbanizácia, rozšírenie poľnohospodárskych činností a požiare rozdelili korkové lesy v severnej Afrike a ovplyvnili populácie jelenej zveri.

španielsky cisársky orol
Nielen cicavce sa spoliehajú na korkové dubové lesy na hniezdenie a lov. V skutočnosti sú tieto lesy domovom viac ako 160 rôznych druhov vtákov, vrátane španielskeho orla kráľovského. Vďaka ochranárskym snahám vzrástol španielsky orol kráľovský z iba 50 hniezdiacich párov v 70. rokoch na približne 485 hniezdiacich párov. Napriek obnove svojej populácie orol naďalej čelí mnohým hrozbám, ako je strata koristi a biotopu a kolízie s elektrickými vedeniami. Podobne ako rys iberský, aj orol má v obľube králiky a je ovplyvnený klesajúcou populáciou králikov a pokračujúcim úbytkom lesov v regióne. Napriek úsiliu o zvýšenie bezpečnosti elektrických vedení pre vtáky v Španielsku a Portugalsku je pre španielskych orlov naďalej hrozbou zabitie elektrickým prúdom. V roku 2008 bolo v Španielsku nájdených 33 orlov zabitých elektrickým prúdom.


Barbarské makaky
Makak Barbary je jedinečný v tom, že je jediným makakom nájdeným mimo Ázie. Makak barbarský je kriticky ohrozený a jeho populácia naďalej klesá v dôsledku straty biotopu, pytliactva a nezákonného obchodu so zvieratami v severnej Afrike. Odhaduje sa, že v rámci nelegálneho obchodu s exotickými domácimi zvieratami sa z Maroka každoročne prepašuje okolo 300 mláďat opíc makakov, čo brzdí rast populácie tohto druhu. Tento druh považujú poľnohospodári za škodcu. Strata biotopov v dôsledku nelegálnej ťažby dreva má tiež zničujúci vplyv na makaky, ktoré žijú v dubových, cédrových a korkových lesoch pohoria Atlas. Vyčistenie zanecháva roztrieštené časti lesa, ktoré izolujú makaky a znižujú ich šance na rozmnožovanie.

Makaky sú jedinečne spojené s lesmi a spoliehajú sa na ne ako na úkryt a jedlo. Makaky na druhej strane podporujú lesy rozširovaním semien a kontrolou populácií hmyzu. Makaky barbarské sú výborným ukazovateľom zdravia a kvality lesov v pohorí Atlas. Strata biotopov je neustálou hrozbou pre všetky tieto druhy. Na rozdiel od iných výrobkov z dreva sa strom pri zbere korku nemusí rúbať. Namiesto toho sa korok zbiera z korkového duba každých 9 rokov v procese šetrnom k ​​stromom. Z tohto dôvodu je korok jednou z tých zriedkavých situácií, kedy nákup produktu skôr povzbudí, než obmedzí rast biotopov

Korok v zimnej záhrade

Ak bývate v presklenom dome alebo máte druhú obývačku, kde sa cítite ako vonku po celý rok, mali by ste popremýšľať o použití korkových parkiet alebo panelov v nej! S jej domácou atmosférou by mala dokonale ladiť aj dlažba do zimnej záhrady.

Dlažba do zimnej záhrady či iné podlahové krytiny totiž musia byť nielen estetické, ale musia spĺňať aj funkčné požiadavky. Podlahová krytina musí odolať extrémnym teplotným výkyvom v zimnej záhrade.


Korkové dlaždice robia miestnosť útulnou a ľahko sa čistí. Spĺňajú vysoké požiadavky tam, kde nie každá podlahová krytina bude fungovať. Ak sa v zimnej záhrade ochladí, obyčajné parkety či laminát nebudú fungovať tak dobre ako korková podlaha.

Stopy vody môžu poškodiť podlahu a nemožno vylúčiť poškodenie mrazom. Koberec do zimnej záhrady nie je taký odolný a ľahko sa čistí.


PVC podlahy, pretože sa môžu rýchlo stať šmykľavými, keď sú mokré. Korkové podlahy sa dodávajú vo forme panelov a korkových parkiet a sú položené alebo lepené na podlahu. Ide o prírodný materiál, výborne tepelne a akusticky izoluje a je šetrný k ľuďom alergickým na domáci prach.

Starostlivosť o korkovú podlahu je podobná ako o drevené podlahy. Odporúča sa pravidelné pečatenie voskom, aby nebol vystavený poveternostným vplyvom


X
Objednať vzorky korku