Prírodný korok pri rybolove


Lov na plávajúcom korku je pre pobrežný rybolov zásadný. Prírodné korkové plaváky, kedysi vyrobené hlavne z vínnych zátok, sa používajú a často používajú pri rybolove a rybolove. Zatiaľ čo ho rybári používajú z iných materiálov ako plavci, rybári označia polohu háčika korkom zatiahnutím za laná, ktoré obklopujú rybárske siete.

Korok sa tu používa predovšetkým pre svoju vztlak. Na rozdiel od penových a plastových plavákov vyrobených v továrni majú tieto plaváky veľkú váhu, takže súprava s nimi letí do požadovaného bodu bez toho, aby ich rozptyľoval vietor.

Unikátna štruktúra vzduchom plnených korkových buniek robí prírodný korok ľahším ako voda. Na internete nájdete mnoho rybárskych obchodov, ktoré predávajú korkové plaváky alebo rybárske prúty s prírodnými korkovými držadlami, pretože nie sú také klzké ako plastové držadlá.


Na mnohých miestach, najmä v Stredomorí, sa kvôli dostupnosti používa častejšie ako iné materiály. S trochou času a pevnej vôle môžete korok plávať aj sami.

Návody na kutilstvo navrhujú vyvŕtať 3 mm dieru v strede zátky na víno a naplniť ju bambusovou tyčinkou. Použitím schválenej vŕtačky a brúsneho papiera dodáte korkovej zátke charakteristický tvar slzy, skrátite tyč a plavák zakončíte poistkou na druhej strane. Potom špičku omotajte niťou a v prípade potreby natrite tak, aby bola na vode viditeľná. Nasleduje ukážkový video návod, ako si to urobiť sami doma.

https://www.youtube.com/watch?v=JWUBnmM__cw


Granulovaný korok sa naopak niekedy používa ako prísada do návnad. To je napríklad prípad návnady na kapry. Vďaka tomuto prídavku sa do korkových loptičiek používaných pri rybolove zmestí typická proteínová guľa podobnej veľkosti. Pretože korok je prírodný produkt, ktorý veľmi dobre pláva, korkové granule sa pridávajú do základných potravinových zmesí na výrobu pop-up guličiek alebo návnad so zníženou hustotou.


Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link