Festival portugalského dubu a korku

Národný deň korku a korkového duba, ktorý sa oslavuje 1. júna, sa objavuje v portugalskom kalendári ako znak záujmu o druh s veľkou historickou symbolikou a vysokou environmentálnou, sociálnou a ekonomickou hodnotou.

Korkový dub, oceňovaný už od staroveku pre vlastnosti svojej kôry, opisuje vlastnosti a použitie korku po tisíce rokov. Niekoľko vedcov identifikuje stopy jeho použitia od Číny po Egypt, spočiatku ako tesnenie kontajnerov, izolácia domov a plávajúca rybárska bója. Už grécky filozof Theophrastus vo svojich botanických textoch asi pred 2200 rokmi opísal, ako sa Quercus suber odlíšil od iných druhov: „guľatá neplodnosť spôsobuje smrť každého stromu (…). Ale možno je korkový dub výnimkou. Pretože to dostane väčšiu silu, ak odstránite vonkajší korok…“


Toto dlhodobé používanie mu vynieslo štatút chráneného druhu, ktorý má v súčasnosti od útleho veku. Napríklad vizigótsky kráľ Alaric II (485-507) vyhlásil súbor rímskych zákonov platných na Pyrenejskom polostrove, ktorý zahŕňal opatrenia na ochranu korkových dubov. V Portugalsku sa jeho ochrana začala pravdepodobne v 13. storočí oslobodením kráľa D. Sancha I. v roku 1209 od zvykov a zákonov Castelo Rodrigo a Castelo Melhor, ktoré stanovovali pokuty pre každého, kto ničí korkové duby, čím ohrozuje výrobu korku. dub, používaný v krmive pre zvieratá.

Koncom 13. storočia, za vlády kráľa Dinisa, sa objavili listy chrániace korok a dub cezmínový, zakazujúce a trestajúce „pálenie a masívne rezanie ovocia, nelegálny zber zelených konárov a predovšetkým nadmerné výruby“


Tieto a ďalšie vlastnosti boli popísané v priebehu storočí, čím sa znásobilo využitie pôvodného korkového stromu, ktorého hodnota siaha až do využitia žaluďov a ekologického významu Montado (ako sa korkové plantáže v Portugalsku nazývajú), systém vyvinutý človeka a zdokonaľované v priebehu storočí v Portugalsku na „zlepšenie využívania a ziskovosti vzácnych zdrojov v regióne charakterizovanom stredomorskou klímou a chudobnými pôdami“.

V 21. storočí (2011) Zhromaždenie republiky umocnilo symbolický status korkového dubu jeho vyhlásením za „národný strom Portugalska“. Tento stav vyplýva okrem iného z jej dôležitej funkcie pri ochrane pôdy, regulácii hydrologického cyklu, ukladaní uhlíka a okrem iného aj kvalite vody, teda zabezpečovaní základných ekosystémových služieb.

Okrem tisícok pracovných miest, ktoré poskytuje, má korok významnú váhu v portugalskom exporte: viac ako miliarda eur v roku 2020 (a tiež v roku 2019), podľa štatistík medzinárodného obchodu INE – Instituto Nacional de Statistic. APCOR vyzdvihuje tento príspevok – Associação Portuguesa da Cortiça, ktorá ho odhaduje na približne 2 % exportu portugalského tovaru a 1,2 % celkového exportu s kladnou obchodnou bilanciou vo výške 815,6 milióna EUR. Portugalsko je tiež najväčším svetovým vývozcom spracovaných produktov so 63 %, čo zodpovedá 986,3 milióna EUR.


3 pasiūlymai, kaip švęsti Nacionalinę kamštienos ir kamštinio ąžuolo dieną

Nacionalinėje Korkoje ir Ąžuolyne yra daug galimybių geriau pažinti šią rūšį ir sužinoti daugiau apie jos ypatybes ir privalumus. Štai trys pasiūlymai:

Atraskite didžiausią kamštinį ąžuolą pasaulyje

Įvairiose šalies vietose auga keli kamštiniai ąžuolai, kurie yra gamtos paminklai, medžiai, išsiskiriantys iš kitų rūšių dydžiu, konstrukcija, amžiumi, retumu, istorine ar kraštovaizdžio verte. Vienas iš žymiausių yra „derantis medis“ arba „švilpaujantis kamštienos ąžuolas“. 2018 m. šis unikalus kamštinis ąžuolas Águas de Moura kaime (Palmela) buvo apdovanotas Europos metų medžiu ir pateko į Gineso rekordų knygą kaip „didžiausias pasaulyje“. Jis yra 16,2 metro aukščio ir padengtas lapais, kurių skersmuo beveik 30 metrų.


Okrem rozsiahleho tieňa a úkrytu, ktorý poskytuje vtákom, vyniká jeho prínos k produkcii korku: je považovaný za najproduktívnejší korkový dub na svete, ktorý poskytuje dostatok korku na výrobu 100 000 zátok.

Navštívte observatórium Oak and Cork

Oslávte Deň tohto druhu, ktorý sa môže dožiť až 250 – 300 rokov, návštevou observatória Coruche Oak and Cork. Budova, ktorú navrhol architekt Manuel Couceiro, odkazuje na metaforu korkového dubu ako živého prvku. Okrem laboratórií a dielní na štúdium korkového dubu a korku je súčasťou budovy aj priestor venovaný zhromažďovaniu informácií súvisiacich s korkovým priemyslom a poslucháreň.

Objavte planétu Cork

V Gaii bolo v roku 2020 otvorené nové prírodné múzeum venované korku. Ako interaktívny zážitok vás Planeta Korka pozýva na objavovanie rôznych použití tohto produktu, od starovekého využívania korkového dubu až po najrozmanitejšie a avantgardné aplikácie, ako sú tradičné zátky na víno alebo aplikácie v leteckom priemysle.

Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link