Múzeum korku v Španielsku

Múzeum identity korku v San Vicente de Alcántara (priamo na hranici s Portugalskom) ukazuje výrobu, výrobu a životnosť tohto materiálu. Múzeum identity korku sa nachádza v San Vicente de Alcántara, a to preto, že obec Rayano sa vyznačuje výrobou, najmä výrobou tohto materiálu: korkový priemysel sa v tejto obci objavil takmer pred dvoma storočiami a korok sa stal kľúčovým prvkom v jej živote a kultúre.

Už Gréci a Rimania používali korok na zakrytie amfor, „a dokonca aj v stredoveku v Nemecku sa rakvy vyrábali z tohto materiálu, pretože to bol dobrý konzervačný prostriedok,“ poznamenáva Laura Brixedo, riaditeľka Cork Museum of Identity, centra, ktoré otvorilo svoje brány v roku 2008. šíriť kultúru, ktorá sa točí okolo jej výroby a spracovania.

„Nachádza sa tu preto, lebo od polovice 19. storočia bola hospodárskou základňou mesta. Dnes veľa ľudí v San Vicente pracuje v korkoch a 35 továrňach registrovaných v našom okrese, a to ovplyvňuje našu kultúru,“ pokračuje. Brixedo skúma, ako sa táto tradícia preniesla do Katalánska – „Girony, kolísky priemyslu“ – a odtiaľ do zvyšku Pyrenejského polostrova.


Keď Katalánci zistili, že v trojuholníku Andalúzia, Extremadura a Portugalsko je „najlepší korok“ a podobne ako Angličan John Robinson sa rozhodol otvoriť novú továreň v San Vicente de Alcántara, ktorá zamestnávala stovky pracovníkov. Bolo to v roku 1858 a len o tri desaťročia neskôr, s príchodom železníc, tento sektor zažil ekonomickú explóziu.

V galériách Múzea korkovej tradície si korok môžete prezrieť pod mikroskopom a oceniť jeho predĺžené a duté bunky, dozvedieť sa, že suberín je látka, ktorá po nanesení korku z tohto materiálu zabraňuje oxidácii vína a ďalšie vedecké zaujímavosti .

Ale tiež ukázať, ako tento sektor definoval kultúru San Vicente. „Naše obľúbené festivaly sa točia okolo korkov. V noci 21. januára, v predvečer nášho patróna, oslavujeme Los Mascarrones a potierame sa spáleným korkom. A na Corpus Christi vyrábame na ulici koberce z farebných pilín, soli a korkových hoblín, “spomína žena a zdôrazňuje, že tento materiál je prítomný v každodennom živote každého domova.


“Naši starí rodičia a praprastarí rodičia používali korok na výrobu žľabov, ktoré používali na bitúnkoch, obedových boxov a dokonca aj castillejos, akési vysoké stoličky pre deti.” Remeslo, ktoré stále prežíva v tomto mestečku Badajoz, ktoré používa tento materiál na vytváranie najrôznejších osobných pamätníkov, prečo korok bol, je a bude hlavnou postavou života v San Vicente.

V inej časti Španielska, kým v meste Santiseben del Puerto, je ďalšie múzeum korku, kde uvidíme najmä výrobky starých remeselníkov, korkové figúrky a dozvieme sa viac o histórii korku v tejto časti Španielska. Nižšie nájdete aj video s krátkym filmom propagujúcim múzeum.

https://www.youtube.com/watch?v=FLUC-AdPWEo


Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link