Korok ako zvukotesný materiál


Existujú dve hlavné kritériá, vďaka ktorým je materiál vhodný na zvukovú izoláciu. Prvým je odhlučnenie. Druhá blokuje zvuk úplne. Na zvukovú izoláciu sa často používajú materiály na báze dreva, ako je korok. Vďaka svojej voštinovej štruktúre je veľa priestoru na umiestnenie vzduchových bublín.

Tieto bubliny účinne obmedzujú šírenie zvuku v miestnosti a mimo nej a blokujú tok zvukových vĺn. Absorpcia zvuku všeobecne vyžaduje mäkké a pórovité materiály, ktoré umožňujú odrážanie energie zo zvuku v materiáli, kým nie je rozptýlený.


Pri výbere zvukovej izolácie berieme do úvahy hlavne faktor redukcie hluku (NRC Noise Reduction Сoefficient) a triedu prenosu zvuku (STC Sound Transmission Сlass).

Index NRC je index absorpcie zvuku vo vašej miestnosti a veľmi dôležitý parameter, ak chcete mať domáce nahrávacie štúdio, miestnosť, kde môžete sledovať filmy s veľmi dobrou akustikou alebo počúvať hudbu vo vysokom rozlíšení. NRC je mierka toho, koľko zvuku absorbuje konkrétny materiál.

Preto sa najčastejšie používa na stanovenie akustických vlastností panelov, priečok, kancelárskych obrazoviek a akustických stenových panelov. Ak chcete lepšiu akustiku miestnosti, je najdôležitejším displejom NRC.


Ak však máte záujem o zníženie vonkajšieho hluku, mali by ste venovať pozornosť hlavne triede prenosu zvuku. Napríklad 3 mm hrubá zásuvka môže znížiť hluk zvonku o 10 dB a 6 mm doska s plošnými spojmi o 20 dB.

Na zvukovú izoláciu sa najčastejšie používajú materiály ako korkové chrbty, korkové dosky, korkové rolky, napínacie zátky alebo vyššie uvedené hmoždinky. Pri korku sa výrazne znižuje vonkajší aj vnútorný hluk. Účinnosť izolácie zjavne závisí od hrúbky. Hrúbka 20 mm nám však poskytuje požadovanú úroveň bezpečnosti prostredníctvom rôznych zvukov za stenou alebo z ulice.

Takáto investícia sa určite vyplatí, zaistí nielen pohodlie používania bytu alebo domu, ale aj rôzne ďalšie výhody, ktoré syntetická izolácia neposkytuje.
Medzi tieto výhody patrí ochrana pred vlhkosťou, plesňami a plesňami. Korok je mimoriadne odolný, bezpečný pre deti a alergikov, je prírodný a vyzerá skvele. Okrem toho môže slúžiť aj ako nástenka pre dôležité poznámky alebo informácie bez poškodenia steny.


Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link