Všetko, čo ste vždy chceli vedieť o korku

A nie, pod pojmom „korok“ nemyslím írske mesto Cork (aj keď je to asi veľmi pekné mesto). Korok je jedinečný materiál extrahovaný z kôry korkových dubov a má mnohostranné použitie. Je zrejmé, že to, čo ako prvé napadne, je plnenie fliaš do vína. Víno bez korkovej zátky je ťažké si predstaviť. Nie je to však jediné použitie korku. Počuli ste už o korkových rožkoch alebo korkových podlahách? Áno, je to skutočne pozoruhodný materiál ..


Kde sa všetko začalo


Príbeh korku sa začína kôrou korkového duba. Získať sami štekanie nie je také jednoduché, pretože celý proces je prísne regulovaný zákonom. Dnes, každý chce mať korkovú dosku alebo dokonca korkovú stenu. Nie je to však také jednoduché.

Korkový dub je vždyzelený strom, ktorý má okolo 150 až 200 rokov. Najlepšie rastie v teréne Stredozemného mora, a preto je ľahké natiahnuť tam korkový dub – najbežnejší v Portugalsku, kde zaberá až 22% rozlohy celej krajiny. Je to pôsobivé, však?


Proces získavania kôry


Takže ak náhodou narazíte na korkový dub, nemôžete strom len tak odrezať a odlúpnuť z kôry. Dokážu to v zásade iba kvalifikovaní a vyškolení ľudia a smú ju zo stromu lúpať raz za deväť rokov, väčšinou počas vegetačného obdobia, keď korkový dub veľmi rýchlo vyrastie novú kôru.

Počas procesu nemôže byť strom vyrúbaný ani inak poškodený. Nechcete zničiť jemný ekosystém len preto, aby ste mali skvelú korkovú dosku.


Odkornit strom


Možno sa pýtate, ako je možné, že získate kôru bez toho, aby ste strom spílili. No, je to vlastne jediný strom, na ktorý človek narazil, a ktorý pre svoju kôru netreba vyrúbať, pretože rastie v dvoch vrstvách. Vnútorná je živá a tvorí základ pre novú vonkajšiu vrstvu kôry, ktorá chráni strom pred zmenami teploty. Ak vonkajšia vrstva odumrie, dá sa odlúpnuť špeciálnou sekerou, ktorá nepoškodí samotný strom.


Zozbieraný korok


Po vybratí je korok umiestnený niekde pod vplyvom vzduchu, aby mohol vylepšiť svoju kvalitu a stal sa ešte lepším. Tento proces trvá niekoľko týždňov. Potom sa škvrny z kôry uvaria parou, takže zmiznú všetky nežiaduce šťavy, hmyz a ďalšie. Kôra zostáva čistá a pripravená na ďalšie ošetrenie, pretože je pre vás vyrobená nová korková stena, doska alebo rolka z korku.

Kôra zostáva čistá a pripravená na ďalšie ošetrenie, pretože je pre vás vyrobená nová korková stena, doska alebo rolka z korku.


Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link