Korkové dlaždice – využitie v stavebníctve aj v domácnosti

Európska únia je popredným výrobcom korku (viac ako 80 %). Najčastejšie sa vyskytuje v krajinách západného Stredomoria, z ktorých najviac (viac ako 50 %) vyniká Portugalsko ako popredný svetový výrobca a spracovateľ.

Korkové duby sú mimoriadne dobre prispôsobené podnebiu južnej Európy a severnej Afriky, zabraňujú vyčerpaniu pôdy a emisiám veľkého množstva oxidu uhličitého. Sú tiež domovom mnohých jedinečných rastlinných a živočíšnych druhov. Má priemernú hustotu okolo 200 kg/m3 a nízku tepelnú vodivosť.

Nami ponúkané korkové panely sa používajú okrem iného pri tepelnej izolácii podláh a stien, v obuvníckom priemysle ako podrážky topánok, ako korkové panely alebo v modelárstve.

https://korkovapredajna.sk/kategoria-produktu/korkove-dosky/


Chránia alebo obmedzujú kondenzáciu vlhkosti na povrchu stien a stropov. V oblasti akustiky sa zaoberáme takzvanou akustickou korekciou absorpciou zvuku a skrátením doby dozvuku (zníženie ozveny) v určitých prostrediach, ako aj znížením zvuku nárazom (bubny).
V antivibračnej oblasti, kde sa používajú hustejšie a hrubšie platne, sa používajú špeciálne ako tlmiče vibrácií na podperách strojov, aby sa znížil prenos pracovných vibrácií na konštrukcie, na ktorých spočívajú, tam je to isté. izolácia.

Korkové dlaždice majú aj funkčnú a dekoratívnu funkciu v každodennom živote. Okrem násteniek v domácej kancelárii a v škole sa veľmi často používa celá stena ako stena na pripnutie dôležitých informácií.


Najčastejšie možno takéto riešenie pozorovať v kanceláriách veľkých spoločností, kde je dôležitá dobrá organizácia práce a treba pamätať na množstvo vecí. Toto riešenie si však získava čoraz väčšiu obľubu aj v detských izbách a v domácich pracovniach dospelých, ktorí pracujú na diaľku.

Korkové dosky sú často materiál používaný na pokrytie rôznych častí nábytku. Tenkou vrstvou korku je možné obložiť dosku stola, posuvné dvierka skriniek, vnútro zásuvky alebo čelá skriniek či komôr. Častým prvkom ekologických stolov býva aj korková doska z hrubej korkovej dosky, ktorej výhodou je napríklad tupý zvuk padajúcich predmetov, príborov či prirodzená odolnosť korku voči vlhkosti a škvrnám od rôznych tekutín.


Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link