Klasifikácia horľavosti korku

Korkové duby sú odolnejšie voči ohňu ako iné stromy vďaka tepelným vlastnostiam a zlému spaľovaniu korku. Pomalé horenie korku z neho robí prirodzený spomaľovač horenia a tvorí protipožiarnu bariéru. Pri horení sa neuvoľňuje dym ani toxické plyny.

Rovnako ako iné izolačné materiály, aj korok má požiarnu klasifikáciu. Klasifikácia požiaru má dve hlavné funkcie:

umožňuje vkladať špecifikované materiály do objektu, potvrdzujúc ich požiarne vlastnosti,
je východiskovým bodom pre výber zabezpečenia
Požiarne klasifikácie vydávajú výrobcom systémov alebo produktov príslušné výskumné jednotky. Dôležitou súčasťou každej klasifikácie je popis rozhodnutia, ktorého sa týka, a jeho rozsah (platnosť).


Triedy požiarnej odolnosti konštrukcie, v tomto prípade drevenej konštrukcie, udávajú jej schopnosť plniť špecifické funkcie v prípade požiaru. Parameter požiarnej odolnosti je označený písmenom “R” a číslami, napr. 15 (to je počet minút, po ktorých nosné prvky už neplnia svoju funkciu).

Dôležitými parametrami sú aj požiarna tesnosť „E“ (plamene a plynotesnosť) a požiarna ochrana „I“ (teplotná tesnosť). Na základe týchto parametrov sa určí trieda požiarnej odolnosti budovy. Požiarnu odolnosť väčšinou určuje architekt a hasič na základe zákona.


V štúdiách korku je korok zaradený do triedy požiaru E. Korok má tepelnú odolnosť R-3,6 až R-4,2 na palec. Toto je lepší rozsah hodnôt ako voľné sklolaminát (2,2 až 2,9 R na palec) a matné sklolaminát (2,9 až 3,8 R na palec). Korok má nízku tepelnú vodivosť – korok je ideálny tepelný izolant. Jeho súčiniteľ tepelnej vodivosti je 0,045 W/mK. Kvôli zlej tepelnej vodivosti je korok vždy teplý.

Požiarnu bezpečnosť korku podporuje aj skutočnosť, že pre svoju ľahkosť sa používa v raketoplánoch v zmesi s inými materiálmi na izoláciu, ako sú palivové nádrže v raketách alebo izolačné landery.

Pozrite si video nižšie a uvidíte, aké ťažké je zapáliť korok. https://www.youtube.com/watch?v=YdSWJypDSbI


Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link