Ako korkové lesy podporujú druhovú ochranu

Korok sa získava z kôry korkového duba, ktorý rastie v lesoch Portugalska, Španielska a celej severnej Afriky. Korkové dubové lesy sa môžu pochváliť aj jedným z najrozmanitejších ekosystémov mimo dažďového pralesa Amazonky alebo Bornea so stovkami rôznych druhov, ktoré ho nazývajú domovom. Okrem toho sa mnohé zraniteľné a ohrozené zvieratá endemické v lesoch korkového dubu spoliehajú na toto jedinečné prostredie na prežitie.

Rys iberský
Rys iberský je svetovo najohrozenejším druhom mačiek a využíva korkové lesy ako úkryt a loviská. Výskum na začiatku 21. storočia ukázal, že počet dospelých jedincov klesol na menej ako 100, ktoré boli rozdelené medzi dve chovné skupiny. Napriek snahám o ochranu, aby sa zabránilo vyhynutiu, rys stále čelí mnohým hrozbám, čo zanecháva neistú budúcnosť. Medzi tieto hrozby patrí strata biotopov, zmenšovanie zdrojov potravy, pytliactvo a automobilové nehody.

Králiky sú obľúbenou potravou rysa iberského, avšak v dôsledku chorôb sa populácia králikov znížila, čo malo negatívny vplyv na populáciu rysa. Nová infraštruktúra, ako sú cesty, oddeľuje a vytvára bariéry medzi populáciami rysov a vedie k nárastu dopravných nehôd.


Napokon, pytliactvo naďalej ohrozuje rysa iberského, ako aj náhodné úmrtia z pascí nastražených na iné zvieratá. Program Lynx bol založený v roku 2004 na ochranu životného prostredia rysa. Program má tiež ambiciózny cieľ ukázať, ako môžu byť miestne ekonomické aktivity, ako je zber korku, kompatibilné s ochranou voľne žijúcich živočíchov.

Iberský vlk
Vlk iberský je poddruh vlka sivého pôvodom z Pyrenejského polostrova. Väčšina z 2000 dospelých iberských vlkov je rozdelená do 350 svoriek rozmiestnených v severnom Portugalsku a severozápadnom Španielsku. Populácia vlkov iberských naďalej rastie, no naďalej čelí rôznym hrozbám vrátane nezákonného lovu, straty koristi a pokračujúcej straty biotopov. Lov vlkov iberských je legálny v Španielsku, ale nie v Portugalsku, avšak každý rok sa vydáva len veľmi málo povolení. Pre vzácnosť pozorovaní vlkov a ich prchavú povahu sú považované za trofeje „veľkej zveri“ a mnohí poľovníci ich ilegálne lovia.

V korkových dubových lesoch Sierra Morena v južnom Španielsku žije populácia vlkov južných. Bohužiaľ, táto južná populácia čelila rastúcej izolácii, čo viedlo k príbuzenskej plemenitbe a hybridizácii so psami. Táto populácia sa v súčasnosti považuje za regionálne vyhynutú.


Barbarský jeleň
Nie všetky zraniteľné alebo ohrozené zvieratá na tomto zozname žijú na Pyrenejskom polostrove. Napríklad jeleň barbarský je jeleň pochádzajúci zo severoafrického pobrežia. Jeleňovi sa darilo v zalesnených oblastiach Alžírska, Maroka a Tuniska, kým takmer vyhynul. Jeleň barbarský bol do Maroka reintrodukovaný z Tuniska v 90. rokoch 20. storočia a v národnom parku Tazekka je chránená populácia. Jeleň nemá žiadnych prirodzených predátorov a namiesto toho ich ohrozuje prebiehajúca strata biotopov, izolované populácie a pytliactvo. Urbanizácia, rozšírenie poľnohospodárskych činností a požiare rozdelili korkové lesy v severnej Afrike a ovplyvnili populácie jelenej zveri.

španielsky cisársky orol
Nielen cicavce sa spoliehajú na korkové dubové lesy na hniezdenie a lov. V skutočnosti sú tieto lesy domovom viac ako 160 rôznych druhov vtákov, vrátane španielskeho orla kráľovského. Vďaka ochranárskym snahám vzrástol španielsky orol kráľovský z iba 50 hniezdiacich párov v 70. rokoch na približne 485 hniezdiacich párov. Napriek obnove svojej populácie orol naďalej čelí mnohým hrozbám, ako je strata koristi a biotopu a kolízie s elektrickými vedeniami. Podobne ako rys iberský, aj orol má v obľube králiky a je ovplyvnený klesajúcou populáciou králikov a pokračujúcim úbytkom lesov v regióne. Napriek úsiliu o zvýšenie bezpečnosti elektrických vedení pre vtáky v Španielsku a Portugalsku je pre španielskych orlov naďalej hrozbou zabitie elektrickým prúdom. V roku 2008 bolo v Španielsku nájdených 33 orlov zabitých elektrickým prúdom.


Barbarské makaky
Makak Barbary je jedinečný v tom, že je jediným makakom nájdeným mimo Ázie. Makak barbarský je kriticky ohrozený a jeho populácia naďalej klesá v dôsledku straty biotopu, pytliactva a nezákonného obchodu so zvieratami v severnej Afrike. Odhaduje sa, že v rámci nelegálneho obchodu s exotickými domácimi zvieratami sa z Maroka každoročne prepašuje okolo 300 mláďat opíc makakov, čo brzdí rast populácie tohto druhu. Tento druh považujú poľnohospodári za škodcu. Strata biotopov v dôsledku nelegálnej ťažby dreva má tiež zničujúci vplyv na makaky, ktoré žijú v dubových, cédrových a korkových lesoch pohoria Atlas. Vyčistenie zanecháva roztrieštené časti lesa, ktoré izolujú makaky a znižujú ich šance na rozmnožovanie.

Makaky sú jedinečne spojené s lesmi a spoliehajú sa na ne ako na úkryt a jedlo. Makaky na druhej strane podporujú lesy rozširovaním semien a kontrolou populácií hmyzu. Makaky barbarské sú výborným ukazovateľom zdravia a kvality lesov v pohorí Atlas. Strata biotopov je neustálou hrozbou pre všetky tieto druhy. Na rozdiel od iných výrobkov z dreva sa strom pri zbere korku nemusí rúbať. Namiesto toho sa korok zbiera z korkového duba každých 9 rokov v procese šetrnom k ​​stromom. Z tohto dôvodu je korok jednou z tých zriedkavých situácií, kedy nákup produktu skôr povzbudí, než obmedzí rast biotopov

Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link