3D tlač z prírodného korku


Prírodný korok si tiež našiel svoje miesto v priemysle 3D tlače, ktorý sa vyvíja už niekoľko rokov. Sú to vlákna, tj. Materiály používané v procese 3D tlače metódou ukladania roztaveného materiálu. V roku 2015 vyvinul európsky výrobca vlákien 3D tlačiarní ColorFabb inovatívne vlákno s názvom corkFill a ako naznačuje názov, malo by ponúkať vlastnosti podobné korku, pretože je to zmes korku a vlákna PLA / PHA z ColorFabb.

https://colorfabb.com/corkfill

Fotografie dostupné na webových stránkach spoločnosti ukazujú vysokú úroveň podrobností a veľmi dobre vyzerajúce farebné výsledky výtlačkov vyrobených z nového korkového vlákna. Pretože je založená na vlákne PLA / PHA, tlač je jednoduchšia a nevyžaduje na 3D tlačiarni prítomnosť vyhrievanej platformy (HBP).


PLA je jedným z najobľúbenejších vlákien používaných v 3D tlačiarňach. Skratka PLA označuje polylaktid alebo kyselinu mliečnu. Je zaujímavé, že na výrobu tohto materiálu sa používa kukuričná múka alebo cukrová trstina. PLA je považovaný za biologicky odbúrateľný a biokompatibilný materiál – používa sa v implantátoch alebo stentoch a v mnohých ďalších výrobkoch, ktoré používame každý deň.


V roku 2019, ako uvádza portál https://3dprinterchat.com/, sa portugalskej študentke Tatiane Antunes podarilo vytvoriť 100% biologicky odbúrateľné korkové vlákno pre 3D tlač. Túto metódu vyvinula na univerzite v Aveiro (UA) v rámci svojej diplomovej práce z materiálovej vedy. Témou jej práce bol problém vzniku korkového odpadu pri výrobe prírodných korkových zátok.


Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link