Ako sa vyrába korková látka


Korkový materiál je vyrobený z kôry korkového duba, ktorý rastie hlavne v Španielsku, Portugalsku a Francúzsku. Keď má korkový dub 20 rokov, kôru zo stromu odstráni kvalifikovaný pracovník pomocou mačety.

Strom je potom očíslovaný tak, aby jeho kôra nemohla byť odstránená ďalších 10 rokov. Na rozdiel od iných stromov je korkový dub jediný strom na svete, ktorý je možné zbaviť kôry a neskôr nezomrie. Vďaka tomu je korok 100% udržateľná a ekologická. Rovnaký strom môže byť v skutočnosti zdrojom surovín každých 10 rokov po dobu viac ako 200 rokov!


Premeňte korok na pohovku


Keď korok dorazí do továrne, varí sa vo vode, aby sa korkové bunky mohli roztiahnuť a uľahčiť prácu na materiáli. Pri tomto procese sa nepoužívajú silné chemikálie, ako je formaldehyd.

Korok sa potom krája na veľmi tenké listy – rovnakej hrúbky ako hodvábny papier. Aby boli listy odolné, potom sa listy nalepia na nosič vyrobený z bavlny / polyesteru alebo polyuretánu.

Korkové kúsky sú niekedy nalepené na podklade ako patchwork, podobne ako korková doska, ktorá sa niekedy používa pri práci, a niekedy ako tenké čiary – všetko záleží na dizajne. Vpravo na fotografii – Cork sofa od Trevora O’Neila. https://www.trevoroneil.com/


Príklady použitia korkovej textílie:


Zatiaľ čo korok je prirodzene vodotesný a prachotesný, vo finálnej fáze výroby je korok opatrený tesniacou vrstvou (netoxickou, škodlivou pre životné prostredie), ktorá ju chráni pred nečistotami.

  • korkové priečinky
  • Korkové čalúnenie namiesto kože v interiéri Mercedes Benz

Po dokončení procesu je korkový materiál morený, vodotesný, odolný proti poškriabaniu a mimoriadne mäkký. Môže byť použitý v rovnakých výrobkoch ako koža a poťahové látky.

Pridaj komentár

X
Objednať vzorky korku
Share via
Copy link